Sennep

De fleste kulturer bruger en eller anden form for stærk smag til at krydre maden med, f.eks. wasabi ingefær, chili. I Danmark har vi hele 2 fra naturens side, nemlig sennep og peberrod.
Mens peberrod længe har været lidt i skyggen, selvom jeg synes der er tegn på en stigende popularitet i disse år, har sennep en sådan popularitet at man kan finde et utal af færdigrørte sennepstyper i butikkerne.
Men det er faktisk både nemt og hurtigt at lave sine egen sennep, og den kan opbevares på glas i køleskabet i flere måneder. Dog skal man være opmærksom på, at sennep skal røres i god tid før den skal anvendes - mindst 15 minutter; men helst dagen før.


Der findes 2 typer sennep: Mørk og gul, hvor den mørke er den stærkeste. Begge typer fås såvel som hele peberkorn som malet til pulver. Skal det være nemt, kan man bruge de færdige pulvere; men jeg foretrækker selv at støde peberkornene i en morter. Det er måske bare indbildning; men det er min opfattelse at den fulde aroma er bedst bevaret på den måde.


Sennep kan krydres på mange måder og gøres mildere eller stærkere efter lyst og behov.


Herunder er nogle af de mest anvendte; men det kan faktisk være ganske interessant selv at eksperimentere med forskellige smagsnuancer, når man først lige har fået prøvet det.



  1. Fiskesennep
    20 g mørke sennepsfrø, 20 g gule sennepsfrø, 2 tsk eddike, lidt kogende vand

    Stød sennepsfrøene i en morter.
    Blød dem op med en anelse kogende vand.
    Rør senneppen  godt sammen og tilsæt forsigtigt mere vand indtil massen har en passende grødet konsistens.
    Rør eddiken i.
    Kommes i glas og opbevares i køleskabet.

    Min. trækketid før brug: 1 døgn
  2. Fransk sennep
    50 g gult sennepspulver, ½ spsk friskhakket esdragon (eller ½ tsk tørret), 1 spsk friskhakket kørvel, ½ spsk sukker, 1 spsk hvidvinseddike, 1 spsk vand, ½ spsk olivenolie

    Bland sennep, esdragon og kørvel.
    Rør sukkeret i.
    Tilsæt hvidvinseddike og vand lidt efter lidt til en passsende konsistens.
    Rør olivenolien i.
    Kommes i glas og opbevares i køleskabet.

    Min. trækketid før brug: 1 time
  3. Sennep med grøn peber
    40 g gult sennepspulver, 2 tsk sukker, 1½ spsk tør hvidvin, ½ spsk vand, 15 grønne peberkorn, 4 tsk olivenolie

    Bland sennepspulver og sukker.
    Rør hvidvinen i lidt ad gangen.
    Hak peberkornene fint og rør dem i senneppen.
    Rør olien i.
    Kommes i glas og opbevares i køleskabet.

    Min. trækketid før brug: 1 time
  4. Stærk sennep
    30 g mørke sennepsfrø, 10 g gule sennepsfrø, 2 tsk eddike, lidt kogende vand, 1 knivspids sukker, 1 tsk olie

    Stød sennepsfrøene i en morter.
    Blød dem op med en anelse kogende vand.
    Kom sukkeret i.
    Rør senneppen  godt sammen og tilsæt forsigtigt mere vand indtil massen har en passende grødet konsistens.
    Rør olien i.
    Kommes i glas og opbevares i køleskabet.

    Min. trækketid før brug: 1 døgn

Sennep kan røres med honning i stedet for sukker.
Andre krydderier som f.eks. enebær kan anvendes i sennep. Det stødes i så fald sammen med sennepsfrøene.


2 kommentarer:

  1. Det er mig en glæde og fornøjelse, at tildele dig en blog Award. Kig her: http://mini-hakkeren.blogspot.com/2012/02/2-blog-awards.html og se hvad du skal gøre.
    Håber du vil lege med

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Pia

      1000 tak.
      Som du ved, har jeg benyttet mig af det og er nu ved at udvælge de blogs, jeg selv vil tildele den.

      Venlig hilsen

      Hanne

      Slet