Frikadeller


Trafitionel dansk hverdagsmad: kartofler, stuvet hvidkål, frikadeller gulerødder og naturligvis lidt surt.
Til trods for at navnet er af italiensk oprindelse bliver frikadeller af de fleste opfattet som en slags dansk nationalret. Gode frikadeller er da også en herlig ret, og mulighederne for tilbehør er næsten ubegrænset. Frikadeller kan laves af de fleste kødtyper. f.eks. kylling, kalkun, svin, okse, kalv. Eller blandinger af forskellige kødtyper. 


Hvis man vælger at hakke selv, kan løget med fordel hakkes med. Lidt franskbrød eller en kartoffel kan køres med til sidst for at få det sidste kød med ud.


Vælger man færdighakket kød, kan løget rives eller det kan skæres i stykker, der passer til en hvidløgspresser. Det er min egen, dovne metode.


Enhver husmor har sin helt egen opskrift; men her er nogle generelle bud på gode frikadeller.


400-500 g hakket kød, ca. 2 tsk salt, 1 æg, ca. 1 dl hvedemel (se nedenfor), lidt salt, et lille løg, ca. 4 dl vædske.

Kødet røres sejt med salt.

Passende mængde mel måles op ved at farsen trykkes flad i bunden af skålen og deles i 4.
En af de 4 dele tages op og lægges på de andre. Hullet fyldes med mel.

Farsen deles i 4
1 af de 4 dele er lagt ovenpå,
og hullet fyldt op med mel
Tilsæt løg, krydderier, æg og godt halvdelen af vædsken.
Ælt farsen godt igennem.
Tilsæt vædske lidt ad gangen og ælt godt igennem hver gang. Sørg for at få mest mulig luft med når farsen æltes. Det kaldes også at slå farsen igennem.

Farsen har godt af at hvile et køligt sted før den skal bruges.
Husk at slå den godt igennem lige før, den skal anvendes, så der er mest mulig luft i.

En stegepande varmes op og lidt smør brunes let på den.
Form pæne frikadeller med en spiseske og kom dem på panden.
Når de har dannet en pæn, brun - ikke branket - skorpe på den ene side, vendes de, og der skrues lidt ned for varmen.  Frikadeller skal som alle andre farsretter gennemsteges.

Der er et utal af variationer på frikadelle, f.eks. er det ikke  ualmindeligt at erstatte noget af melet med havregryn, en rest grønsager kan findeles og kommes i farssen, der kan varieres med krydderier, f.eks. er allehånde meget almindeligt, og grønne frikadeller laves ved at tilsætte en god portion finthakkede krydderurter. Ligeledes giver valg af kødsorter også forskellige resultater.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar