Hasselback-kartofler

Hasselbackkartofler, ristede svampe, cuvettesteg, tyttebærsyltetøj og sovs af bacon, løg, og rødvin
Hassselbackkartofler
 
Hasselback-kartofler er simpelthen en genial ide: Man snitter i kartoflen, så stegesaften fra en god steg - helst med fedtkant, f.eks. oksehøjreb, culottesteg eller lignende, kan dryppe ned i kartoflen, hvilket både giver god smag og gør kartoflen dejligt sprød. Har man lyst til haselback-kartofler til retter, hvor dette ikke er muligt, kan man lave "forlorne hasselback-kartofler" ved at snitte kartoflerne på samme måde og så komme smør og krydderi, evt. revet ost, på.

Ingredienser: Mellemstore kartofler - helst ikke nye. En god steg med fedtkant.

Stegen tilberedes på normal vis. Den skal være placeret på en rist, så saften kan dryppe ned. Kartoflerne skæres i tynde skiver ca. 3/4 ned, så de stadig hænger sammen i bunden og bevarer faconen.
Lægges i et ovnfast fad eller en bradepande under risten, så saften kan dryppe ned i kartoflerne. De skal have mindst 45 minutter i ovnen. Øs gerne lidt af stegeskyen over kartoferne et par gange.
Serveres som tilbehør til stegen.

"Forlorne" hasselback-kartofler:

Mellemstore kartofler, smør, fint salt
Beregn ca. 75 g smør og 1½ tsk salt per kg. kartofler

Kartoflerne snittes som til rigtige hasselback-kartofler.
Smørret smeltes.
Kartoflerne lægges i et ovnfast fad med den "åbne" side opad og pensles med det smeltede smør.
Salt drysses over.

Steges ved 200 grader i ca. 45 minutter.


Variation:
Kartoflerne kan desuden drysses med revet ost eller finthakkede krydderurter.
Lidt rasp ovenpå gør dem ekstra sprøde

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Send en kommentar