Gullash

I vinterkulden er det godt med mad med saft og  kraft. Denne gullash er min helt egen opskrift, men med inspiration fra ungarsk gullash. Som med alle opskrifter med chili, vil jeg lige gøre opmærksom på, at jeg benytter en del mere end de fleste andre, så til sarte ganer er det nok en god ide at reducere mængden eller anvende svage chili-typer. Her skal anvendes relativt billigt kød, da der er langt mere saft og kraft i. Ofte kan man finde færdigt skårne tern på tilbud i supermarkedet. De er normalt ganske udmærkede. Jeg benytter også tit flanksteaks: De er billige og meget nemme at skære ud - og der er god smag i.


1 kg. oksekød, 6 store peberfrugter, ½ kg løg (pænest med små perleløg; men store løg skåret i tern kan selvfølgelig også anvendes), ½ kg champignon, 1 dåse flåede tomater, 1 lille dåse koncentreret tomatpure, 2 laurbærblade, 2 tsk rosmarin, 3-4 chilier, 3 fed hvidløg, 1½  spsk mild paprika (gerne røget paprika), 1 spsk salt, 1 tsk kværnet sort peber. Lidt olie til stegning.  Ekstra salt efter smag.

Peberfrugter, kød, champignon og løg gøres i stand og skæres i stykker på nogenlunde samme størrelse.
Hvidløg afskalles og snittes (ikke presses!) i små stykker.
Chili renses og snittes fint (Husk handsker!)

En stor gryde varmes op med olie.
Kødtern kommes i lidt ad gangen og røres om, så alt er pænt brunet.
Løg kommes i ad et par omgange.
Peberfrugt kommes i ad et par omgange.
Champignon kommes i ad et par omgange.

Skru ned for varmen.
Krydderier og tomat tilsættes.

Tætsluttende låg lægges på, og retten snurrer ved svag varme nogle timer.
Kødet skal være supermørt.

Det er en god ide at lave retten dagen før, den skal spises, så krydderierne rigtigt får tid at sættes sig.

Retten smages til med evt. ekstra salt (evt. også paprika og peber) og serveres rygende varm med godt brød til. En kraftig rødvin passer godt til; men husk endelig en stor kande vand også.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar