Mad fra naturen

Det er noget hyggeligt-nostalgisk-romantisk over den "nye nordiske" mad, hvor man går ud i naturen og selv plukker sine planter til maden. Men som det også fremgår af artiklen http://www.avisen.dk/advarsel-ny-nordisk-kan-vaere-livsfarlig-kost_264501.aspx , kan det også være direkte farligt.

Det er langtfra et ukendt problem. At benytte naturens råvarer kræver et indgående kendskab, som desværre kun få har. Tænk blot på en restaurant, der forgiftede kunderne ved at bebytte rå hyldebær.

Men faktisk er der et andet problem, som lader til helt at blive forbigået: Vel er det hyggeligt (og desuden gratis) sådan at gå ud i naturen og forsyne sig; men tænk blot på den skade, det kan forvolde på naturen. En restauratør, der konsekvent fjerner alle de spæde skud fra en bestemt plante på et lille område, kan jo hurtigt udrydde den.
Det kræver også kendskab til vedligeholdelse af naturen. Der er jo en grund til, at landbrug så tidligt blev en del af stenaldermenneskenes kultur: Naturen kan simpelthen ikke bære de store befolkningsmængder. Derfor vil jeg opfordre til at være lidt mere varsom, og er der planter fra naturen, man ønsker at bruge i større omfang, da selv at dyrke dem.

I øvrigt findes der nogle udmærkede bøger om giftige planter, ligesom Giftlinjen har en liste over alle giftige planter på http://www.bispebjerghospital.dk/giftlinjen/forside/alt-om-gift/planter-og-svampe/P-listen.htm

3 kommentarer:

 1. JA, godt du nævner det. Det gør mig så gal, når jeg læser, at den ene blogger efter den anden går ud og klipper et ordentlig bjerg af havtornebuskene i stedet for kun at pille bærrene af - pluk dog ikke flere end I skal bruge. Naturen kan ikke tåle de begærlige!!! Derhjemme skærer I vel heller ikke alle grenene af stikkelsbærbuskene eller frugttræerne. Husk at man er gæst i naturen!
  Elsebeth

  SvarSlet
 2. Og endnu en lille husker: Vi bor på landet, og en del af vores have går lige ud til vejen. Selvom en have ligger på landet, må man ikke vade ind og plukke! Vi har et vildt stykke i enden af haven med hyld, mirabeller og æbler, og der går folk skamløst ind og tager, hvad de vil have. De 'kører tur på landet', kommer forbi os, stopper bilerne - lige i et farligt sving - og tager poserne frem.
  vh/Karen

  SvarSlet
 3. Du har ret, det kan blive farligt med hvad vi spiser fra natuen, hvordan vi tilbereder det og hvordan vi behandler og efterlader naturen.
  Det kræver omhu, lære, lytte til gode råd osv.
  Jeg er selv vokset op i naturen på en stor gård, men min familie har altid stukket en finger i jorden!
  Hilsner og en god dag og tak for linket :-)

  SvarSlet