Pastaret med kødsovs med rodfrugter

Pasta med kødsovs med grove grønsager
En pastasovs er alletiders til at få brugt grønsager før de bliver for gamle. Og selvom jeg forsøger at lave små portioner, ender det altid med en kæmpe-portion, så jeg kan fryse nogle portioner ned til dage, hvor madlavningen skal overstås hurtigt. Cykelsportsentusiaster har sikkert hørt om hvordan de professionelle spiser gigantiske mængder pasta under de lange ture. Det kan sikkert forlede nogle til at tro, at pasta er særligt sundt; men sandheden er, at pasta næsten udelukkende består af stivelse, som omsættes i kroppen til energi og at pasta desuden "udmærker" sig ved at give meget lidt mæthedsfølelse per energienhed. Så cykelrytterne spiser det simpelthen for at kunne indtage nok kalorier til at klare strabadserne. Det er ikke ligefrem første valg til en slankekur. Selvom jeg godt kunne trænge til at tabe nogle kilo, laver jeg alligevel pasta engang imellem. For det smager godt, og jeg får ryddet ud i grønsagsskuffen.


300 g hakket oksekød, ca. 1/4 selleri, 1 stor persillerod, 1 porre, 3 store gulerødder, 3 fed hvidløg, 1 lille chili, 1 dåse hakkede, flåede tomater, 1 dåse koncentrret tomatpure, ca. 50 g røget spæk (eller salami), 1 stort løg, ½ l kødfond (evt. bare vand med bouillonterning), lidt olivenolie, salt, peber, oregano (evt. andre middelhavskrydderier)

Evt. reven ost og gremolata (revet citronskal blandet med hakket persille og evt. lidt hvidløg)

Desuden pasta, vand og salt.

Løget pilles og skæres i tern.
Hvidløg pilles, presses med den falde side af kniven, og snittes fint.
Porrer renses og snittes i tynde ringe.
Persillerod, gulerødder og selleri skrælles og rives på den grove side af råkostjernet.
Chilien snittes fint.
Røget spæk eller salami skæres i små tern.

Varm en tykbundet gryde op og kom lidt olivenolie i bunden.
Steg de små spækterninger sprøde i olien.
Tilsæt kødet lidt ad gangen, så det bliver godt brunet.

Tilsæt grønsagerne lidt ad gangen.
Tilsæt tomaterne.
Kom bouillon ved.
Kom krydderurter, salt og peber ved.

Dæmp for varmen og lad det småsnurre en times tid.

Fyld godt med vand i en gryde og tilsæt ca, 1 tsk salt per liter vand.
Bring det i kog.
Kom pastaen i og dæmp for varmen.
lad koge under låg ca. 17 minutter.
Hæld pastaen i et dørslag og kom i serveringsfad.

Husk undervejs at rive ost samt evt. at lave gremolata ved at rive skallen af en usprøjtet citron og blande det sammen med hakket persille.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar