Fedtkogte fastelavnsboller

I middelalderen var det en større sag at skulle tænde op for ovnen. Derimod var gryde og ildsted lige ved hånden. Nutildags er det meget nemmere at tænde for el-ovnen, og fedtkogning er ved at være et sjældent fænomen i hjemmet ligesom man kun sjældent ser andre typer end Perliner Pfannkuchen og klejner hos bageren. Men godt smager det, og heldigvis er mange opskrifter på fedtkogte kager bevaret til nutiden. Denne er særligt god; men den er jo også beregnet som noget ekstra lækkert aftenen før den 40 dage lange faste.


1½ dl lunkent vand, 15 g gær, 2 knsp salt, 2 spsk sukker, 425 g mel, 6 æggeblommer, 1,25 dl fløde, 1 spsk brun rom (eller romessens), 1 spsk appelsinsaft, 1 tsk vaniljesukker (eller korn af ½ stang vanilje)

Fyld: godt ½ glas abrikossyltetøj

Neutral olie, palmin eller ukrydret svinfedt til kogning (ca. 1½ liter)

Flormelis til pynt

Gæren udrøres i det håndlune vand.
Pisk æggeblommerne lidt sammen.
Bland vanilje, salt og sukker i melet.
Tilsæt den udblødte gær (med vand) , æggeblommer, fløde,  rom og appelsinsaft i.

Ælt det hele sammen til en smidig dej, som stilles til hævning tildækket med et fugtigt klæde på et lunt sted i ca. 45 minutter.

Slå dejen ned, og rul den ud til en ca. 1 cm tyk plade.
Udstik kager med kop, glas eller lignende med en diameter på ca. 6 cm.
Rul resten af dejen ud igen og udstik flere kager. Sørg for at der bliver et lige antal (typisk 44) kager i alt.

Kom 1 tsk syltetøj på midten af halvdelen af kagerne.
Dæk dem med de øvrige kager og klem kanterne godt sammen, så syltetøjet ikke lan løbe ud.

Lad kagerne efterhæve tildækket en lille halv time.

Fedtstof (eller olie) varmes op til 180 grade i en gryde(Har du ikke et frituretermometer, så kom en lille franskbrødsterning i. Når den bliver gylden på 1 minut, er temperaturen nået)

Ved kogning af bollerne er det vigtigt at koge i små portioner, så temperaturen ikke falder for meget, når bollerne kommes i. Hvis den gør det, opsuger bollerne nemlig fedtstof, så de bliver fedtede og ulækre!

Kog bollerne et par minutter. Vend dem, og kog endnu 2-3 minutter.
Tag dem op på fedtsugende papir med en hulske. Drys med flormelis, når de er dryppet lidt af men fortsat er varme.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar