Torskefad

Dette er min egen variation over en ret, Torsk i Fad, som absolut må kunne leve op til betegnelsen "gammeldaws mad": Den skulle nemlig efter sigende have været Christian IV's livret. Bemærk at bagetiden afhænger af hvilket materiale, ovnfadet er lavet af.

750 g torskefileter, ½ sellerihoved, 2 store gulerødder, 2 store porrer, 1 stort bundt persille, salt, peber, ca. ½ dl rasp, 1 fed hvidløg, ½ dl. fløde, lidt smør, evt. 1 stor kop reven ost.

Ovnen tændes. (180 grader)
Torskefileter skæres i mindre stykker, (nærmest som en tændstikæske) og drysses med lidt salt (ca. 1 tsk.)
Grønsager renses.
Gulerødder og selleri rives på den grove side af rivejernet.
Porrer snittes fint.
Persille hakkes (ikke i kværn)
Hvidløg snittes fint (ikke presses)

Grønsager og urter blandes grundigt sammen med 1 tsk salt og 1 tsk kværnet peber.

Halvdelen af urteblandingen fordeles i bunden af en smurt, ildfast form.
Torskestykkerne fordeles i et jævnt lag derover.
Resten af urteblandingen fordeles øverst.
Fløde fordeles jævnt over.
Rasp blandes med lidt salt og fordels over.
Nogle smørklatter fordeles over.
Låg (eller staniol) lægges over.

Bages 20 minutter, hvorefter fadet tages ud og låg eller staniol fjernes.
Ønskes ost på, fordeles det i et jævnt lag.

Bager videre til osten er smeltet sammen til et smukt, brunt låg.

2 kommentarer:

  1. Jeg er vild med fisk... ikke mindst torsk. Denne ret lyder vildt lækker... den tror jeg skal prøves.
    Kan man evt. bruge andet fisk?? Torsk er selvfølgelig ikke den fisk, jeg har i fryseren for tiden??

    SvarSlet
    Svar
    1. God fornøjelse.
      Det skal være en mager fisk, så torsk og beslægtede arter, f.eks. ising, er bedst.

      Slet