Fastelavnsboller

Fastelavn betyder faktisk faste-aften, altså aftenen før den 40 dage lange faste, som afsluttedes med påsken. Og så skulle man have lidt godt først - altså efter fordums normer.Bagerne har  nutildags et stort udvalg af fastelavnsboller, som er fyldte med alskens creme, flødeskum mv. Den slags har absolut intet med de gode, gammeldaws fastelavnsboller at gøre.


250 g mel, ½ tsk salt, 1 tsk  kardemomme, 125 g smør, 1 dl mælk, 1 æg, 1½ spsk sukker, ½ dl rosiner, ½ dl snittet sukat, 25 g (½ pakke) gær.  1 æg til pensling.

Smør smeltes ved svag varme i en gryde.
Mælk tilsættes, og der tempereres til håndvarm.
Gryden tages fra varmen.
Gæren smuldres og røres ud i mælken.
Æg, salt, kardemomme og sukker piskes i.
Ca. halvdelen af melet røres i lidt ad gangen.
Rosiner og sukat blandes i lidt af melet, som også røres i.
Resten af melet æltes i.

Dejen hæver et lunt sted mindst en halv time.
Dejen vendes ud og æltes ganske let (slås op), og formes til boller, som sættes på en bageplade.
Bollerne pensles med sammenpisket æg.

Hæver endnu ½ time og bages i ovnen ca. 20 minutter ved 220 grader.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar