Stuvet hvidkål

Stuvet hvidkål - her med frikadeller
Stuvede grønsager er altid populære og perfekt tilbehør til såvel kød- som fiskeretter. I den forklædning spiser børnene gladeligt hvidkål, og så er det jo både nemt, hurtigt og billigt.
I øvrigt er en stuvning også en rigtig god måde at udnytte rester af gårsdagens dampede eller kogt grønsager.


½ hvidkålshoved, vand, salt, 75 g smør, 75  g mel, ca. ½ l mælk, peber, evt. et lille pift muskat eller kanel.

Hvidkålshovedet snittes og koges i saltet vand eller dampes i en steamer.
Mens dampet hvidkål helst skal have noget "bid", foretrækker jeg at kålen er kogt lidt mere mør til en stuvning.

Smørret smeltes ved ret svag varme i en gryde.
Melet kommes i, og der røres godt igennem.
Sørg for, at alt melet er opsuget af smørret.
Skru lidt op for varmen og tilsæt lidt af mælken.
Pisk grundigt igennem: Stuvningen jævner fra bunden, og der skal jo ikke være klumper i.
Tilsæt resten af mælken ad et par omgange, og sørg hver gang for at piske grundigt igennem, så sovsen er fint blank og glat. Lidt af kogevandet kan også anvendes i stedet for mælk; men ikke udelukkende kogevand.

Sovsen skal være temmelig tyk - nærmest vælling-agtig. Dæmp varmen.

Smag til med salt, peber og evt. andre krydderier.
Bland den kogte, hakkede hvidkål i, og smag til endnu engang.

Kom gerne et drys persille over ved serveringen.

Serveres  typisk med f.eks. stegt flæsk, frikadeller, koteletter eller medister; men kan også bruges til forskellige former for steg. Se f.eks. serveringsforslag på billedet ovenfor.



Relaterede opskrifter:

Ovnstegte kyllingelår
Frikadeller 
Nøddepaneret kyllingebryst

Koteletter

2 kommentarer:

  1. Hej Hanne :-)
    Du har altså en skøn blog :-) og du er rigtig god til at forklare, så selv den nyeste udi mad, kan forstå, hvad du mener :-)
    Selvom jeg kender opskrifterne og laver dem på min måde... kan jeg alligevel ikke lade være med at læse, hvordan du gør.
    Fortsat god regnvejrs søndag til dig

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. Det er jeg rigtig glad for at høre!
      Jeg prøver jo at lave den, så alle kan få sig nogle færdigheder og lidt inspiration - både hvad angår at lave maden og at udnytte resterne - til gavn for såvel deres egen pengepung som miljøet ;)
      Fortsat god søndag til dig også :)

      Slet