Brunkål

Brunkål er simpelthen min livret! Jeg laver den med forskellige slags kød alt efter humør, f.eks. nakkekoteletter, fersk flæsk (ribbensstegstykket), røget flæsk.

1 hvidkålshovede (ca. 1½ kg), ½ dl sukker, lidt smør, salt, peber, evt. kulør
Evt. kød som nævnt ovenfor. Jeg beregner ca. ½ kg kød/flæsk til et hvidkålshovede.

Kålen snittes.
Sukker smeltes til det er gyldent i bunden af en stor gryde.
Smør tilsættes.
Kål tilsættes lidt ad gangen.
Kom salt og lidt peber ved.
Læg kød i pæne skiver i gryden, så det dækkes af kålen.
Læg låg på (har man ikke et låg, der dækker godt, kan der kommes en anelse vand ved)
Lad simre en times tid.

Server med en god sennep, rødbeder og godt rugbrød.

Ønskes en mildere udgave af brunkål, kan der kommes gulerødder i mønter og/eller rå kartofler i små tern ved.

8 kommentarer:

  1. Hej Hanne ;-D
    Jeg så lige, du havde brunkål mellem dine etiketter... vi laver det ens ;-D Ingen tvivl, det skal snart på min madplan.

    SvarSlet
  2. Så vil jeg ønske dig vel bekomme! Det er jo en skøn, gammel, og for øvrigt også meget sund, ret.

    SvarSlet
  3. Jeg bor alene og fandt på at lave en frikadellefars, som jeg lægger ned i et hul i midten af kålen. Sådan laver jeg også hvidkåls"rouletter" og laver muskatsove af suppen. Jeg spiser meget kål og lidt kød, så resten af farsen bliver til frikadeller til fryseren. Irsk stuvning laver jeg med et par gode røgede kålpølser og medisterpølser i samme størrelse, som kommer i gryden en lille halv time til slut.
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder næsten som en kålret, min mor også ofte serverede, og jeg selv ligeså. Jeg kommer dog ikke sukker i til at brune kålen med.
      En muskatsovs lyder som en rigtig god ide. Kål og muskat klæder hinanden.
      Vidste du for øvrigt, at man i Jylland ofte bruger kanel til at krydre kål med?
      Jeg har også altid selv nogle af disse kålretter i fryseren, for jeg bor også alene, og det er jo umuligt at lave den slags retter som enkelt-portioner.

      Slet
  4. Tak�� Jeg snuppede lige din opskrift ��

    SvarSlet
  5. Normalt laver jeg brunkål på traditionel vis, men denne gang havde jeg læst i en gammel kogebog, at man først skulle koge den snittede hvidkål i en halv time for at få "nogle stoffer" ud af hvidkålen, så det gjorde jeg med det resultat, at jeg kom i tidsnød.
    Nu var gode råd dyre, så jeg hældte vandet fra og kom plantemargarine, sukker, salt, madkulør og vand - samt 100 gram medister i og lod det simre i en halv time. Brunkålen blev nu fordelt i portioner til fryseren - samt en til mig med medisterpølsen.
    RESULTAT: Den bedste brunkål jeg længe har smagt OG garanteret børnevenlig.

    SvarSlet
  6. Jeg koger hvidkålen 10 minutter i min trykkoger, det er nemlig ikke til at styre i min stegegryde, så længe kålen er rå. efter de 10 m. er den faldet mere end 50% så er den til at styre i stegegryden, derefter sukker der brunes og lidt olie, og så i med kålen. Røres så sukkeret fordeles. derpå lægger jeg kødet eller en klump fars ned og dækker med kål.

    SvarSlet